Ζυμαρικά Παραγωγός

Κριθαράκι 500γρ.

Ελληνικό ζυμαρικό, που μοιάζει με μικρό κόκκο ρυζιού σε σχήμα, αλλά παρασκευάζεται από σιμιγδάλι. Είναι βασικό συστατικό σε παραδοσιακές ελληνικές συνταγές, ειδικά σε μαγειρευτά φαγητά κατσαρόλας και φούρνου.

Κριθαράκι Λαχανικών 500γρ.

Νόστιμο, ελαφρύ και χορτοφαγικό πιάτο, ιδανικό ως κυρίως ή συνοδευτικό. Θυμίζει το ριζότο (κριθαρότο), αλλά γίνεται με κριθαράκι και γεμάτο με λαχανικά.

ΦΙΔΕΣ

Φιδές

Λεπτό, κοντό ζυμαρικό που μοιάζει με πολύ ψιλή μακαρονάδα κομμένη σε μικρά κομμάτια. Είναι πολύ διαδεδομένος στην ελληνική κουζίνα, ιδιαίτερα σε σούπες, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα φαγητά.

Τραχανάς Σιταρένιος Γλυκός 500γρ.

ένα από τα πιο παραδοσιακά ελληνικά ζυμαρικά-δημητριακά, φτιαγμένος από σπασμένο σιτάρι και γάλα. Ονομάζεται "γλυκός" επειδή δεν περιέχει ξινόγαλο ή γιαούρτι, όπως ο ξινός τραχανάς.

Κους Κους Λαχανικών 500γρ.

Παραδοσιακό ζυμαρικό σε μορφή μικρών κόκκων, φτιαγμένο από σιμιγδάλι σιταριού και λαχανικά. Μαγειρεύεται εύκολα με ζεστό νερό ή ζωμό και γίνεται σπυρωτό. Συνοδεύεται ιδανικά με λαχανικά, όσπρια ή κρέας.

ΣΤΡΙΦΤΑΡΙΑ

Στριφτάρια 500γρ

Ελληνικά ζυμαρικά σε σχήμα μικρής, στριφτής βίδας. Φτιάχνονται από σιμιγδάλι και νερό με αυγό και γάλα. Έχουν σφιχτή υφή και «κρατάνε» καλά σάλτσες. Ιδανικά για μακαρονάδες, σαλάτες ζυμαρικών ή φούρνου.

Κοχυλάκια Λαχανικών 500γρ.

Ζυμαρικά σε σχήμα μικρών κοχυλιών, φτιαγμένα με προσθήκη φυσικών λαχανικών όπως σπανάκι, καρότο ή παντζάρι, που τους δίνουν χρώμα και ελαφριά γεύση. Είναι ιδανικά για παιδικά γεύματα, σαλάτες ζυμαρικών ή συνοδευτικά. Το σχήμα τους "παγιδεύει" σάλτσες και τυριά.

Ελληνικό Κορκότο 500γρ.

Παραδοσιακό ελληνικό φαγητό με βάση το σπασμένο σιτάρι (πλιγούρι). Μαγειρεύεται σαν χυλωμένη σούπα ή πιλάφι, με νερό, γάλα ή ζωμό. Συχνά εμπλουτίζεται με φέτα, βούτυρο ή λαχανικά. Είναι θρεπτικό, απλό και έχει ρίζες σε αγροτικές περιοχές της Ελλάδας.

Κους Κους Χειροποίητο 500γρ.

Το χειροποίητο κους κους είναι παραδοσιακό ελληνικό ζυμαρικό, διαφορετικό από το βορειοαφρικανικό couscous. Φτιάχνεται από αλεύρι, αυγό και γάλα, ζυμώνεται και τρίβεται σε μικρούς κόκκους στο χέρι. Στεγνώνει στον ήλιο ή σε ξηραντήριο και φυλάσσεται για το χειμώνα. Μαγειρεύεται σαν τραχανάς – συνήθως με γάλα, βούτυρο ή ζωμό.

Κριθαράκι Λαχανικών 500γρ

Το κριθαράκι λαχανικών είναι ζυμαρικό σε σχήμα ρυζιού, φτιαγμένο με προσθήκη φυσικών λαχανικών όπως σπανάκι, καρότο ή παντζάρι. Έχει χρώμα και ελαφρώς γλυκιά γεύση λόγω των λαχανικών. Μαγειρεύεται όπως το κανονικό κριθαράκι, σε σούπες, φούρνο ή ως συνοδευτικό. Είναι ιδανικό για παιδιά και πιο θρεπτικές μακαρονάδες.

Πέτουρα 500γρ

Παραδοσιακά ελληνικά ζυμαρικά, κυρίως από τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα. Φτιάχνονται από αλεύρι, αυγά και γάλα και κόβονται σε πλατιά, ακανόνιστα κομμάτια – σαν φαρδιές ταλιατέλες. Συνήθως βράζονται και σερβίρονται με φέτα, βούτυρο ή σε σάλτσες.

ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ

Χυλοπίτες 500γρ

Αλεύρι, αυγά και γάλα, με σχήμα επίπεδο και κομμένο σε μικρές λωρίδες. Με πλούσια, σπιτική γεύση ταιριάζουν σε σούπες, φούρνο, αλλά και απλά με φέτα και βούτυρο. Είναι βασικό προϊόν της ελληνικής κουζίνας, ιδανικό για μικρούς και μεγάλους.

Τραχανάς Λαχανικών 500γρ

φτιάχνεται με βάση σιτάρι ή πλιγούρι και πολτοποιημένα λαχανικά, όπως καρότο, ντομάτα, πιπεριά και σέλινο. Έχει φυσική γλυκιά και ελαφρώς αλμυρή γεύση, χωρίς γαλακτοκομικά. Είναι ιδανικός για νηστεία ή vegan διατροφή και μαγειρεύεται εύκολα σαν χυλωμένη σούπα, με νερό, ελαιόλαδο ή και λίγο λεμόνι.

Τραχανάς Ξινός 500γρ

Φτιαγμένος από αλεύρι και ξινόγαλο ή γιαούρτι, που του δίνουν τη χαρακτηριστική ξινή γεύση. Έχει σπαστή, ακανόνιστη μορφή και βράζει σε λίγα λεπτά, χυλώνοντας.

ΠΛΗΓΟΥΡΙ

Πληγούρι 500γρ

Προβρασμένο σιτάρι σκληρού τύπου, με υψηλή διατροφική αξία. Έχει απαλή γεύση και μαγειρεύεται γρήγορα, χωρίς να χάνει τη θρεπτικότητά του. Χρησιμοποιείται σε σαλάτες (όπως το ταμπουλέ), πιλάφια, γεμιστά ή ως συνοδευτικό. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και φυτική πρωτεΐνη.